- Moren min hadde jobbet som selger i bilbransjen. Hun anbefalte meg å prøve det.

Tidligere toppkeeper mener at salg har mye til felles med toppidrett

Jacob Faye Lund var fotballspiller i Eliteserien. Etter fem år som selger er han ikke i tvil om at bakgrunnen som toppidrettsutøver er en stor fordel når han jobber med salg.

Publisert

– Salg og toppidrett har mye til felles. Begge yrkene er veldig prestasjonsbasert. Resultatene du får av innsatsen er veldig konkrete, og det er veldig tydelig hvem som lykkes og hvem som ikke lykkes.

Jacob var en del av A-laget til Lillestrøm Sportsklubb i tre år. Målet om å spille fotball på øverste nivå i Norge var nådd, og han så for seg en karriere i toppidretten. Skadeproblemer gjorde at planene måtte endres. Hva skulle han gjøre nå?

Tungt første halvår

– Moren min hadde jobbet som selger i bilbransjen. Hun anbefalte meg å prøve det.

– Hvordan var overgangen fra toppidretten til en sivil jobb?

– Overgangen var vond, en slags identitetskrise. Jeg hadde jo forberedt meg på en karriere i fotballen. Omstillingen ble en lang prosess, og lenge var jeg ikke sikker på om jeg ville lykkes som selger.

Etter et tungt første halvår begynte det å løsne. Totalt sett ble resultatene det førte hele året OK. Året etter var enda bedre, og det tredje året var han en av de beste selgerne i konsernet. Han mener bakgrunnen fra toppidretten har vært helt avgjørende for fremgangen. Han trekker fram flere ting:

Mentaliteten er helt avgjørende. Du må snu motgang til læring og takle direkte tilbakemeldinger.

– Gjør du det dårlig i fotballen, står det i avisen dagen etter. Får du nei fra en kunde, blir det mellom deg og kunden. Det må du håndtere om du vil lykkes.

Han trekker også fram arbeidsmoral. Resultatene du oppnår er summen av alle tingene du gjør hver dag. De som lykkes i toppidretten er gjerne de som blir stående igjen på treningsfeltet når de andre er ferdige. Slik er det også med selgere. Gjør du det lille ekstra hver dag, har du mye større mulighet for å nå målene dine.

Struktur er også viktig. Innen toppidretten snakker vi om 24-timersutøveren, som må tilpasse livet til idretten også utenom trening og konkurranser. Gode selgere tenker på samme måte. De er alltid klare til å selge hvis en potensiell kunde dukker opp i en sammenheng utenfor jobben.

– Selger er en livsstil

– Erfaringene fra fotballen hjalp meg med å komme over motgangen det første halvåret. Jeg brøt ned målene mine i konkrete arbeidsoppgaver, og fokuserte på å gjennomføre dem best mulig. Om målet er 100 salg, så starter det med å ta den første telefonen. Så jobbet jeg med å øke antall telefoner og antall kundesamtaler.

– Hver dag analyserte jeg dagens aktiviteter. Hva har jeg gjort bra, og hva må jeg gjøre bedre? Etter hvert kom resultatene.

Etter fem år som selger har Jacob nå blitt forfremmet til en lederstilling. Nå skal han bruke erfaringen sin til å få et helt team med selgere til å tenke som toppidrettsutøvere.

– Å være selger er ikke bare et yrke, det er en livsstil, akkurat som det er å være toppidrettsutøver.

Powered by Labrador CMS