Gründeren av Din opplæring, Quivin Nilsen, sørger for at lærlinger får fagbrev i salg.

Mente salgslærlinger fortjente mer oppfølging – startet eget opplæringskontor

– Pilene peker oppover, og jeg satser på nok et rekordår i 2022.

Publisert Sist oppdatert

I 2017 gründet Quivin Nilsen Din opplæring, som er et opplæringskontor for salgsfaget.

Nilsen hjelper bedrifter med å bli godkjent som lærebedrifter, og følger både lærling og bedrift hele veien fram til fagbrevet.

– Jeg har selv vært lærling i det som tidligere het butikkfaget, og jobbet i et opplæringskontor som hadde salg som hovedfokus. Da opplevde jeg at lærlinger og bedrifter fortjente enda mer oppfølging enn det de fikk, og det var grunnen til at jeg startet opp på egen hånd, forteller Nilsen til SALG24.

Foreløpig er de to ansatte i Din opplæring, og til høsten ønsker de en tredje kollega velkommen.

Pilene peker oppover, og jeg satser på nok et rekordår i 2022. Vi får stadig nye samarbeidsbedrifter og flere lærlinger. Også må jeg jo skryte litt av den gode jobben vi gjør – for det er jo det som bidrar til at vi blir anbefalt videre.

– Skummel sjef

– Hvordan fungerer disse to årene i praksis?

– Når vi har tatt inn alle lærlingene må vi først sørge for at alle har havner et sted hvor de trives. De neste to årene forholder de seg til læreplanen for VG 3, også har vi samlinger en gang i måneden hvor vi går gjennom ulike kompetansemål, som vi knytter opp mot bedriften de jobber for.

Lærlingene får grundig opplæring i alt som har med bedriften å gjøre, og skal blant annet lære seg å vurdere lønnsomheten, komme med forslag til endringer og ha en generell, helhetlig forståelse av selskapet.

Nå har det også kommet en ny læreplan som krever at de skal forstå hvordan bedriften forholder seg til bærekraft, og hvilke produkter de tar inn.

Opplæringskontoret er i jevnlig kontakt med alle lærlingene.

– Vi ønsker at det skal oppleves trygt og fint for de som i mange tilfeller møter arbeidslivet for første gang. På skolen har man alltid en lærer å ta tak i, mens det å jobbe med voksne mennesker og kanskje oppleve at sjefen er litt skummel, kan være en stor overgang for mange.

Y-veien

Nilsen forteller at de ønsker å være den trygge voksne som lærlingene kan henvende seg til, men at de samtidig utfordrer ungdommene på å takle ulike situasjoner som oppstår i arbeidslivet på egen hånd.

– Vi kommer med råd til hvordan de bør kommunisere, og forslag til løsning. Men det er likevel viktig å ta med i beregningen at de har lite arbeidserfaring, og at det kan være trygt å ha noen å henvende seg til.

– Hva får elevene igjen for å ta fagbrev i salg?

– Uansett hva du gjør her i livet, så må du på en eller annen måte selge inn deg selv eller noe annet, og kommunikasjonsferdighetene du lærer i salg er ganske unike. Flere av våre lærlinger har fått tilbud om butikksjefstillinger på læreplassen, og det er naturligvis veldig positivt å ha et fagbrev på CV-en, svarere hun.

I tillegg kan elever som består fagprøven gå Y-veien, som betyr at de kan søke seg inn på Høyskolen i Innlandet uten å ha studiespesialisering.

– Dette gjelder kun for noen utvalgte fag, blant annet salg. Dessuten vil jeg si det er positivt å lære seg å tjene egne penger, og dersom du har gjort en god jobb er sannsynligheten stor for at du får en fin start på karrieren.

Powered by Labrador CMS