Kathrine Raknerud mener det er på tide å snakke om hvordan det er å være kvinne i mannsdominerte bransjer.

Kathrine har fått nok av kjønns-diskriminering i tech-bransjen

– Jeg ble blåst av banen første gangen det skjedde.

Publisert

««Kan du som eneste kvinne i møte skrive referat?» Jepp. Dette spørsmålet har jeg opplevd å få. Og det er sjokkerende. Som kvinne i tech blir man fort ansett som en assistent eller referent.»

Det skriver Sales Manager i Elaway, Kathrine Raknerud, i et innlegg på sin LinkedIn-profil.

I år hadde hun jobbet som blant annet salgssjef og Country Manager i Education First, som tilbyr språkreiser og utveksling.

– Jeg hadde lyst på nye utfordringer, men jeg var nok ikke klar over hva som ventet meg. Jeg ble ansatt som den første selgeren i Elaway, og måtte sette meg inn i en del ting jeg aldri hadde hørt om før, forteller Raknerud til SALG24.

– Veldig provoserende

Opplæring av teori og produktkunnskap har imidlertid gått veldig greit. Den største utfordringen har vært å bli møtt av kunder som undervurderer henne på bakgrunn av kjønn.

– Jeg har jobbet med salg i mange år, men jeg opplevde et skifte i kundemøtene da jeg gikk fra å selge utenlandsreiser til å selge tunge infrastrukturprodukter. Jeg merket fort at de på andre siden av bordet reagerte på at det var en kvinne som skulle snakke om infrastruktur og anleggsbidrag. Det har vært veldig provoserende.

«Det blir sjelden tatt for gitt at du faktisk har faglig kompetanse og tyngde. Aldri blant kollegaer eller bransjekollegaer, heldigvis – men av kunder og folk som har annen bakgrunn eller erfaring. Og det synes jeg er synd. Hvorfor skal mitt kjønn avgjøre hva jeg kan og ikke?», skriver Raknerud videre i innlegget.

Kjønnsdiskriminering

– Hvordan opplever du å bli behandlet i kundemøter?

– Mange tror jeg er der for å skrive et referat fra møtet, mens andre har spurt om jeg kan hente kaffe. Jeg har også opplevd å bli spurt hvilke teknisk bakgrunn jeg har. Da svarer jeg at jeg ikke hadde sittet der om jeg ikke kunne svare på det de lurte på. Flere ganger har de spurt om jeg har myndighet til å signere avtalen. Det er veldig frustrerende, men heldigvis er jeg ikke redd for å si hva jeg mener.

Likevel innrømmer hun at kjønnsdiskrimineringen kom som en overraskelse.

– Jeg ble blåst av banen første gangen det skjedde. Kvinner må tørre å vise mer muskler. Vi må slutte å tenke at vi skal kunne tikke av ti av ti bokser i en stillingsutlysning. Det er ingenting man ikke kan lære seg lengre. Jeg var åpen med Elaway om at jeg ikke kunne det tekniske, men at jeg kunne salg og folk. Så hvis de kunne lære meg resten, skulle jeg hjelpe de med veksten. Det tror jeg ikke de har angret på, sier Raknerud.

Blondt hår og lipgloss

På spørsmål om hva vi kan gjøre for å endre disse holdningene mener hun det handler om å fortsette å utfordre den mannsdominerte bransjen.

– Jeg er en blond jente som er glad i å kle meg fint, og som tar på lipgloss før jeg går inn i møter. Når jeg selger produkter til mange millioner, så ser jeg kanskje ut som en som ikke kan det. Men jeg kommer ikke til å dempe meg. Jeg vet at jeg møter de fordommene, og vi må fortsette å spre budskapet om at man selvsagt kan kunne hva som helst – uavhengig av kjønn.

«Jeg føler meg heldig som får lov til å være en del av de 33 prosentene kvinner i denne bransjen. Jeg stortrives med å være med å skape mangfold og ikke minst utfordre de fordommer som dessverre fortsatt finnes. Og jeg skal fortsette å snakke om kvinner i tech – slik at alle forstår at vi ikke er der for å skrive referat. Vi er der for å løfte bransjen til nye høyder», avslutter hun innlegget.

Siden Raknerud ble ansatt i 2020, har Elaway skalert opp salgsavdelingen som i dag består av totalt selgere.

Kanskje det har vært smart å sende meg i kundemøter, spøker Raknerud, og legger til:

– Jeg tror helt ærlig det er flere fordeler enn ulemper ved å være kvinne i denne bransjen. Når jeg kommer inn i kundemøter og parkerer dem eller svarer på det de lurer på – så vinner jeg også veldig mye tillit.

Powered by Labrador CMS